Vandersanden

Vandersanden je Belgijski proizvođač “ručno rađenih” fasadnih opeka sa tradicijom proizvodnje od daleke 1925. godine.
Sa svojih 5 tvornica najveći je nezavisni proizvođač “ručno rađene” fasadne opeke u Europi. Vandersanden proizvodi punu fasadnu opeku, slip opeku, podnu opeku, Zero opeku (bez efekta fuge), opeku raznih oblika i dimenzija te kreativna fasadna rešenja kao što su SIGNA paneli.

Zašto fasadna opeka?

Fasadna opeka je topao, stilski i prirodan proizvod. Taj ekološki građevinski materijal također je vrlo trajan. Trajnost fasadne opeke je i više od 100 godina. Za razliku od puno drugih vrsta fasada, ona sa opekom je jednostavna za korištenje i održavanje koje praktički nije niti potrebno. To je jedan od razloga zbog kojeg mi volimo opeku, te radi kojeg se sve više investitora odlučuje upravo na fasadu od opeke.

Ali to nije sve. Ručno rađene opeke:

  • mogu izdržati veliki pritisak i otporne su na mraz
  • nema isoljavanja
  • ne skupljaju se i ne šire uslijed promjena temperature
  • sačuvat će vaš dom ugodno toplim
  • izvrsna su mehanička zaštita
  • dolaze u dizajnima koji mogu zadovoljiti svačiji ukus i stil, što ćete i sami otkriti ukoliko se zadržite na našoj web stranici.

4 vrste Vandersanden opeke

Vandersanden opeke možemo podijeliti na 4 osnovne vrste po izgledu površinske obrade. Tekstura opeke daje vašem projektu poseban izgled i karakter.
Površina opeke ovisi o tehnici i načinu proizvednje.

oop1

1. “ RUČNO RAĐENA OPEKA ”

Ovo je najčešći i najpoznatiji izgled opeke. Proces proizvodnje je isti kako se radilo i u davna vremena, gdje se svaka opeka ručno stavlja u svoj kalup, osim što su u novije vrijeme ruke zamijenili strojevi, no zadržana je metoda izrade iz kalupa.

Način proizvodnje

Kugla gline se rola po sloju pijeska i stavlja u četvrtasti kalup. Nakon pečenja opeka ima karakterističan rustikalni izgled koji se dobije nakon što glina pečenjem otvrdne a pijesak sa površine otpadne. Takva tehnika zaslužna je za najljepšu teksturu koju opeka može imati. Tekstura svake opeke je zapravo unikatna budući se pijesak nikada po površini ne rasporedi identično.

Efekt

Takva obrada površine daje boji opeke veću dubinu i stil. Kanali i grebeni tvore fine linije sjena koje se nikada ne ponavljaju u istom uzorku.

 2. STOCK OPEKA

Stock opeka se proizvodi vrlo slično kao i “ RUČNO RAĐENA OPEKA”

Način proizvodnje

Kugla gline se utiskuje u kvadratni kalup u kojem se nalazi pijesak. Na taj način nastaje hrapava površina bez dubokog reljefa.

Efekt

Glatka površina opeke sa jednakim efektom pijeska po cijeloj površini. Ova opeka ima blagi izgled površine.

oop2

oop3

3. WATERSTRUCK

Jedinstvena tehnika obrade površine u kojoj se umjesto pijeska koristi voda.

Način proizvodnje

Kugla gline se ne rola po sloju pijeska već se stavlja u kvadratni kalup koji je prethodno poprskan vodom. Na taj se način sirova nepečena opeka može izvaditi iz kalupa.

Efekt

Male količine akumuliranog zraka i vode između kugle gline i stjenki kalupa stvaraju laganu teksturu na površini. Površina opeke je relativno glatka i sa osjetno manje reljefa.

4. NOSTALGIE

Patentirana tehnika proizvodnje Vandersndena.

Način proizvodnje

U ovoj se tehnici “ručno rađene opeke” naknadno dodatno obrađuju. Nakon procesa sušenja, sirova opeka dobija dodatne pigmente na vidljivoj strani. Tako suha opeka se dodatno kanta pri čemu se namjerno oštećuje kako bi dobila stari izgled. Velika prednost ove tehnike je što se sve radnje obave prije samog pečenja opeke, što je razlog da takva opeka ima iste garancije kvalitete kao i klasično pečena opeka (CE, Benor, etc.).

Efekt

Male količine akumuliranog zraka između kugle gline i stjenki kalupa stvaraju laganu teksturu na površini. Opeka je relativno glatka, sa manje reljefa, no bez oštrih ravnih rubova.

oop4