Zgodovina opek

Opeka je eden najstarejših gradbenih materialov, ki sega do 7000 let pred Kristusom. Takrat so prvič uporabljene na ozemlju Turčije. Prve opeke so izdelane iz blata, in so potem sušene na soncu. Pečene opeke so se pozneje pokazale kot zanesljivejše in bolj odporne proti vplivom ozračja, in so se zato vse več uporabljale. Pečena opeka je tudi bolj primerna za akumulacijo toplote čez dan, in sprostitev toplote čez noč. Stari Egipčani so uporabljali opeke sušene na soncu iz blata, kar tudi danes lahko vidimo po ostankih, kot so Harappa Buhen in Mohenjo-daro.

pov1

Mohenjo daro, Pakistan, leta 2600 pred Kristusom

pov2

CHOGHA ZANBIL,leta 1200 pred Kristusom

CHOGHA ZANBIL Kot eden od nekoliko ziguratov izven Mezopotamije je izdelan iz opeke iz blata, pečene in glazirane opeke.

Rimljani so svoje opeke pekli v premični peči, katere so prevažali po potrebi. Za izdelavo svojih opek so večinoma uporabljali rdečo, ali belo glino. Ena od najbolj znanih rimskih zgradb iz opeke je kolosej.

 

pov3

RIMSKI KOLOSEJ Za gradnjo koloseja so uporabljene opeke, ki so pečene v peči, 50 milj severno od Rima. Na gradbišče so opeke dobavljene preko reke Tiber.

Grki so stene iz opek imeli za bolj trajne, kot za stene iz kamna. Opeko so uporabljali za javne objekte. Razen tega, spoznali so, da se sodobne stene iz opeke manj poškodujejo zaradi erozije, kot pa je to primer pri starih mramornih sten. V 12. stoletju je opeka spet postala popularna v Nemčiji. Prišla je iz severne Italije. Med gotiko je opeka dosegla svoj vrhunec. To se lahko vidi po pomanjkanju skulptur, ki so se večinoma izdelovale od kamna. V tem času se razširila po celi Evropi.

 

pov4

Stara mestna hiša Hannover

Opeke danes

Opeke se danes veliko uporabljajo v gradbeništvu. Po lesu so drugi najbolj pogosti gradbeni izdelek. Opeka se lahko izdela iz več materialov. Na primer, iz gline, betona in kalcijevega silikata. Kakovostne opeke imajo veliko prednost pred kamnom, ker so zanesljive, odporne proti vplivom ozračja, ognjevarne, odporne proti kislinam, in v zadnjem času mogoče najbolj pomembno, proti onesnaževanju. Medtem ko se drugi materiali umažejo, opeka dobi patino, ki dodatno doprinese čaru fasade.

 

pov5

Stavba CHRYSLER, Manhattan, New York

Sodobna arhitektura

Zaradi svoje tradicije in dokazane kakovosti se opeka vse več uporablja v sodobni arhitekturi kot pomemben in neizogiben naravni gradbeni material, za fasade in notranje prostore.

 

pov6

Wohnhaus, New York, SHoP Architects